Tânărul Fermier 2020

Programul Tânărul Fermier se lansează pe 15 iulie 2020, ora 09:00.

Depunerea Cererilor de finanțare se va face on-line pe site-ul AFIR (www.afir.info), conform precizărilor din Ghidul Solicitantului.

Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” are ca scop principal instalarea pentru prima dată a tinerilor fermieri, ca şefi/manageri ai unei exploataţii agricole.

Sprijinul public acordat prin intermediul submăsurii 6.1 este 100% nerambursabil și este în valoare de maximum 50.000 de euro.

Fondurile disponibile pentru Programul „Tânărul Fermier” sunt de 43.022.207 Euro, din care 20.000.000 de euro pentru tinerii fermieri din diaspora.

Tânăr fermier înseamnă o persoană cu vârsta de până la 40 de ani (inclusiv cu o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul depunerii cererii, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații.

Pentru a putea beneficia de fondurile nerambursabile, tânărul fermier trebuie să nu fi avut niciodată înregistrat un cod CAEN cu profil agricol, decât în intervalul de maximum 24 de luni, înaintea depunerii cererii de finanţare şi să nu fi înscris niciodată o exploataţie agricolă la APIA şi/sau Registrul Exploataţiei de la ANSVSA/DSVSA.

Pentru a fi eligibilă, exploataţia trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

 • Să aibă o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 – 50.000 SO;
 • Să fie înregistrată ca microîntreprindere/ întreprindere mică;
 • Să fie înregistrată obligatoriu în Registrul Unic de Identificare – APIA, în Registrul agricol și/sau în Registrul exploatațiilor – ANSVSA;

Proiectele care vizează acţiuni în UAT din zona montană nu vor beneficia de alocare distinctă.

Un tânăr fermier poate face parte dintr-o cooperativă agricolă sau un grup de producători, sau să se înscrie ulterior instalării într-o astfel de formă de asociere, cu condiţia menţinerii statutului de şef al exploataţiei agricole.

PRAGUL MINIM de selecție al proiectelor aferente acestui program este de 25 de puncte.

PRAGURILE DE CALITATE lunare sunt următoarele:

 • 90 de puncte (15 iulie – 15 august)
 • 85 de puncte (16 august – 15 septembrie)
 • 25 de puncte (16 septembrie – 15 octombrie)

Vezi si PROGRAMUL Tanarul Fermier 2021

  Înscrie-te pentru a primi consultanță

  Introduceti codul de verificare: captcha aici:

   

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *