Pe 23 aprilie 2024, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a făcut un pas important în susținerea mediului antreprenorial românesc prin lansarea în consultare publică a Proiectului de Ordonanță de urgență a Guvernului privind aprobarea și implementarea Programului „START-UP NATION – ROMÂNIA“ ediția 2024.
Pilonul I Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor este format din tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, inclusiv persoanelor revenite în țară din străinătate. Componenta acestui pilon constă în facilitarea accesului la cursuri de formare pentru dobândirea competențelor antreprenoriale, adresate unui număr estimat de 25.000 de persoane. Ulterior, se va oferi sprijin financiar pentru înființarea a 5.250 de întreprinderi, fiecare beneficiind de un suport financiar de până la 250.000 lei/afacere, cu o contribuție proprie de 10%.
Pilonul II are ca obiectiv sprijinirea dezvoltării antreprenoriatului în rândul unei categorii extinse de persoane. Acesta se adresează tinerilor cu vârsta între 30 și 35 de ani, persoanelor în căutarea unui loc de muncă, șomerilor (inclusiv cei de lungă durată), persoanelor inactive și celor din grupurile dezavantajate pe piața muncii, cu domiciliul în regiunile mai puțin dezvoltate. Similar cu primul pilon, această componentă va facilita accesul la cursuri de formare pentru aproximativ 4.600 de persoane, urmând să fie finanțate 2.500 de întreprinderi nou înființate. Sprijinul financiar pentru aceste întreprinderi va fi de maximum 250.000 lei/afacere, cu o contribuție proprie de 10%.
– Pentru a beneficia de sprijin întreprinderile trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții:
- Sunt înregistrate conform Legii societăților nr. 31/1990
- Se încadrează în categoria întreprinderilor mici și mijlocii în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004
- Au sediul social și implementează afacerea în regiunea de dezvoltare în care are domiciliul persoana fizică eligibilă în cadrul programului;
Atentie!
- Beneficiarul ajutorului de minimis are obligația de a menține activitatea și ocupate locurile de muncă asumate prin formularul de finanțare pentru o perioadă de minim 24 de luni de la finalizarea perioadei de implementare.
- Beneficiarul ajutorului de minimis nu are dreptul de a înstrăina acțiunile/părțile sociale pe perioada implementării sau sustenabilității afacerii, sub sancțiunea neacordării sau recuperării ajutorului de minimis acordat.