Ministerul Finanţelor a publicat Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiții majore în industriile cu tradiţie în România, programul urmând a fi lansat pe 29 iulie 2024 .
Scopul Programului are ca obiectiv dezvoltarea regională prin realizarea de investiţii care asigură echilibrarea balanței comerciale a României.
Criterii eligibilitate solicitant:
- Solicitanţii de finanțare sunt întreprinderi nou-înfiinţate sau întreprinderi în activitate, atât IMM-uri, cât şi întreprinderi mari, cu personalitate juridică, înfiinţate conform Legii societăţilor nr. 31/1990.
- Realizează o investiţie iniţială în România, în unul din domeniile de activitate eligibile.
- Au rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare decât zero în unul din ultimele trei exerciții financiare încheiate.
- Au capitaluri proprii pozitive în ultimul exerciţiu financiar încheiat;
- Au capital social subscris vărsat în valoare de minimum 100.000 lei (în cazul întreprinderilor nou-înfiinţate).
Criterii de eligibilitate investiţie:
- Valoarea cheltuielilor eligibile ale unui proiect de investiții trebuie să fie de minimum 50 milioane lei și de maximum 500 milioane lei.
- Investiţia iniţială = investiţia în active corporale şi necorporale, legate de înființarea unei unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei unei unităţi prin produse sau servicii care nu au fost fabricate anterior în unitate sau o schimbare fundamentală a procesului general de producţie a produsului (produselor) sau a prestării generale a serviciului (serviciilor) al unei unităţi existente, aflate în acelaşi perimetru. O investiţie de înlocuire nu constituie o investiţie iniţială.
Tipuri de activități eligibile finanțabile prin ajutor de stat:
- Investiții în active corporale:
- construcţii de orice tip, respectiv cheltuielile efectuate cu realizarea de construcţii noi;
- instalaţii tehnice, maşini şi echipamente noi clasificate conform Hotărârii Guvernului nr. 2.139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.
2. Investiții în active necorporale:
- brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi și active similare, utilizate exclusiv în domeniul de activitate vizat de proiect.
- Valoarea eligibilă a activelor necorporale nu poate depăși 20% din valoarea eligibilă a activelor corporale ce fac obiectul proiectului.
Intensitatea maximă a ajutorului de stat acordat este între 30 – 70% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei, în funcţie de judeţul în care se realizează investiţia.