Granturile pentru capital de lucru pentru afacerile din domeniul agroalimentar se lansează pe 26 Mai 2022

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat pe 29 aprilie 2022,  în consultare publică proiectul de OUG privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar. Granturile vor fi acordate de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

 

Cine vor fi beneficiarii de microgranturi și granturi?

Conform proiectului de Ordonanță, vor putea beneficia de aceste ajutoare de stat: IMM -uri, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (ÎI), societăți cooperative agricole, cooperative agricole, grupuri și organizații de producători, întreprinderi familiale (ÎF), înființate conform legislației în vigoare și a căror activitate a fost afectată de efectele pandemiei de COVID -19.

 

Bugetul este de 300 milioane euro și se va împărți în 2 tipuri de ajutoare:

  1. Microgranturi în valoarea de 5.000 euro

Beneficiarii de microgranturi vor fi:

  • IMM-uri care nu dețin salariați cu contract individual de muncă la data de 31 decembrie 2019;
  • persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, astfel cum sunt reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008.

 

Condiții de eligibilitate pentru microgranturi:

  • solicitanții au desfășurat activitate curentă/operațională pe perioada de cel puțin trei luni calendaristice înainte de data 31 decembrie 2019;
  • solicitanții au obținut o cifră de afaceri/venituri de cel puțin echivalentul în lei a 5.000 euro la data 31 decembrie 2019. Prin excepție, la solicitanții care au fost înființați în anul 2019, cu o cifră de afaceri mai mică de 5.000 euro, plafonul minim al cifrei de afaceri se calculează prin înmulțirea numărului de luni întregi de activitate din anul 2019 cu suma de 415 euro. De asemnea, PFA, II, IF nu vor condiționate de plafonul cifrei de afaceri;
  • își mențin activitatea pe o perioadă de cel puțin 6 luni de la acordarea formei de sprijin sub formă de microgrant.

 

  1. Granturi de capital de lucru în valoare de 250 de milioane de euro

Valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru se stabilește astfel:

  • pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 13.500 euro, valoarea grantului este de 5000 euro;
  • pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 13.501 euro, valoarea grantului poate fi de până la 15% din cifra de afaceri și nu poate depăși suma 120.000 euro. Pentru IMM-urile cu cifra de afaceri cu echivalentul în euro de peste 1 milion de euro, valoarea maximă a ajutorului este de 120.000 euro.

Valoarea granturilor pentru capital de lucru nu include cofinanțarea beneficiarilor de ajutor de stat la constituirea capitalului de lucru, în procent de minimum 15% din valoarea grantului solicitat.

 

Condiții de eligibilitate pentru granturi:

a) au înregistrat profit operațional din activitatea curentă respectiv din activitatea de exploatare, în unul din ultimele trei exerciții financiare înainte de depunerea cererii de finanțare pentru obținerea grantului, potrivit situațiilor financiare depuse;

b) dispun de coparticipare la constituirea capitalului de lucru în procent de minimum 15% din valoarea grantului la data utilizării grantului pentru capital de lucru;

c) mențin sau, după caz, suplimentează numărul de salariați, față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, la data acordării granturilor, cu excepția situațiilor în care contractele individuale de muncă sunt încheiate pentru sezonieri sau/și zilieri.

 

Vezi cheluielile eligibile AICI.

 

LISTA domeniilor de activitate eligibile:

A – Agricultură, silvicultură și pescuit

01 – Agricultură, vânătoare și servicii anexe

011 – Cultivarea plantelor nepermanente

0111 – Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase

0112 – Cultivarea orezului

0113 – Cultivarea legumelor și a pepenilor, a rădăcinoaselor și tuberculilor

0116 – Cultivarea plantelor pentru fibre textile

0119 – Cultivarea altor plante din culturi nepermanente

012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente

0121 – Cultivarea strugurilor

0124 – Cultivarea fructelor semintoase si samburoase

0125 – Cultivarea fructelor arbuștilor fructiferi, capsunilor, nuciferilor si a altor pomi fructiferi

0126 – Cultivarea fructelor oleaginoase

0127 – Cultivarea plantelor pentru prepararea băuturilor

0128 – Cultivarea condimentelor, plantelor aromatice, medicinale si a plantelor de uz farmaceutic

0129 – Cultivarea altor plante permanente

013 – Cultivarea plantelor pentru inmultire

0130 – Cultivarea plantelor pentru inmultire

014 – Creșterea animalelor

0141 – Creșterea bovinelor de lapte

0142 – Creșterea altor bovine

0143 – Creșterea cailor si a altor cabaline

0145 – Creșterea ovinelor si caprinelor

0146 – Creșterea porcinelor

0147 – Creșterea pasarilor

0149 – Creșterea altor animale

015 – Activități in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu creșterea animalelor)

0150 – Activități in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu creșterea animalelor)

016 – Activități auxiliare agriculturii si activități după recoltare

0161 – Activități auxiliare pentru producția vegetala

0162 – Activități auxiliare pentru creșterea animalelor

0163 – Activități după recoltare

0164 – Pregatirea semințelor

03 – Pescuitul și acvacultura

031 – Pescuitul

0311 – Pescuitul maritim

0312 – Pescuitul in ape dulci

032 – Acvacultura

0321 – Acvacultura maritima

0322 – Acvacultura in ape dulci

10 – Industria alimentară

101 – Producția, prelucrarea si conservarea carnii si a produselor din carne

1011 – Prelucrarea si conservarea carnii

1012 – Prelucrarea si conservarea carnii de pasare

1013 – Fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasare)

102 – Prelucrarea si conservarea pestelui, crustaceelor si molustelor

1020 – Prelucrarea si conservarea pestelui, crustaceelor si molustelor

103 – Prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor

1031 – Prelucrarea si conservarea cartofilor

1032 – Fabricarea sucurilor de fructe si legume

1039 – Prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor n.c.a.

104 – Fabricarea uleiurilor si a grasimilor vegetale si animale

1041 – Fabricarea uleiurilor si grasimilor

1042 – Fabricarea margarinei si a altor produse comestibile similare

105 – Fabricarea produselor lactate

1051 – Fabricarea produselor lactate si a branzeturilor

1052 – Fabricarea inghetatei

106 – Fabricarea produselor de morarit, a amidonului si produselor din amidon

1061 – Fabricarea produselor de morarit

1062 – Fabricarea amidonului si a produselor din amidon

107 – Fabricarea produselor de brutarie si a produselor fainoase

1071 – Fabricarea painii; fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie

1072 – Fabricarea biscuitilor si piscoturilor; fabricarea prajiturilor si a produselor conservate de patiserie

1073 – Fabricarea macaroanelor, taiteilor, cus-cus-ului si a altor produse fainoase similare

108 – Fabricarea altor produse alimentare

1081 – Fabricarea zaharului

1082 – Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei si a produselor zaharoase

1083 – Prelucrarea ceaiului si cafelei

1084 – Fabricarea condimentelor si ingredientelor

1085 – Fabricarea de mancaruri preparate

1086 – Fabricarea preparatelor alimentare omogenizate si alimentelor dietetice

1089 – Fabricarea altor produse alimentare n.c.a.

109 – Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor

1091 – Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de ferma

11 – Fabricarea băuturilor

110 – Fabricarea băuturilor

1106 – Fabricarea maltului

1107 – Producția de bauturi racoritoare nealcoolice; producția de ape minerale si alte ape imbuteliate

172 – Fabricarea articolelor din hârtie și carton

1721 – Fabricarea hârtiei si cartonului ondulat si a ambalajelor din hartie si carton

    Înscrie-te pentru a primi consultanță

    Introduceti codul de verificare: captcha aici:

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *